userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Jonjićeva monografija predstavljena i u Bjelovaru

U dvorani Veleučilišta u Bjelovaru ponovno je predstavljena knjiga Tomislava Jonjića Antun Gustav Matoš – pod Starčevićevim barjakom, u izdanju AGM-a. Uz autora knjigu se predstavili recenzenti dr. sc. Zlatko Matijević i dr. sc. Zlatko Hasanbegović te direktor izdavačke kuće AGM-a Stjepan Bekavac. Jonjićeva monografija obrađuje životni i profesionalni put Antuna Gustava Matoša, a kako je rečeno, njome je ostvaren relevantan znanstveni doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti književnosti susjednih država (Bosna i Hercegovina, Srbija). Autor kritički analizira sve dosadašnje rezultate historiografije te ih dovodi u kontekst svojih istraživanja. Svoje zaključke temelji na izvornoj građi te uvelike nadopunjava dosadašnje historiografske radove, koji su se u većoj ili manjoj mjeri bavili Matošem, donoseći brojne nove spoznaje o njegovu životu i djelovanju. 

Monografija je podijeljena  na 13 poglavlja: Zašto o Matošu, Kako o Matošu: predodžbe, uvjerenja i teškoće, Mladi Matoš: obitelj, zavičaj i domovina, Vojni bjegunac, Preko Ženeve do Pariza, Matoš u Parizu, Ponovno u Beogradu, Iznova uz Franka i Starčevića, napokon u Domovini: rame uz rame s Josipom Frankom, Raskid s Frankom, S milinovcima do svepravaškoga ujedinjenja, Ili omladinski barjak ili “jedan proti svima, proti svemu”, Ponovno sam: bolest, posljednji dani i smrt. 

Knjizi su dodani i posebni prilozi, tekstovi o Matoševu stvaralaštvu i djelovanju kroz prizmu kršćanstva, internacionalizma, tradicionalizma, konzervativizma i dr.

 
 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji