userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Biblioteka Gustl: Novi izbor Matoševih pjesama

Nova AGM-ova biblioteka pod nazivom Gustl iznjedrila je zbirku Matoševih pjesama pod naslovom Pjesme, rugalice i epigrami. Pjesme su izabrali Tomislav Jonjić i Stjepan Bekavac, a čitatelji će tu pronaći poznate stihove Domovini iz tuđine, Utjeha kose, Jesenje veče...

Nastojeći bar načelno kronološki slijediti razvitak Matoševa pjesništva, u kojem je epigramske fragmente nerijetko teško razlučiti od poezije u užem smislu, ovaj izbor oslanja se na kritičko izdanje njegovih Sabranih djela (Zagreb, 1973.) i tamošnja tekstološka i pravopisna rješenja, a pored toga će zainteresirani čitatelj tamo naći ne samo podatke o vremenu nastanka pojedinih pjesama i njihovim možebitnim varijantama, nego i tumač osoba, zgoda i povoda Matoševim epigramima i rugalicama.

Kako je rekao autor predgovora knjige Tomislav Jonjić, te pjesme zaslužuju da im se stalno vraćamo. Jer, ovaj izbor Matoševih pjesama, rugalica i epigrama - premda je nužno subjektivan te stoga i podložan kritici - pokazuje da je Matoš ne samo najhrvatskiji i najzagrebačkiji pjesnik nego i da su njegovim imenom potpisani stihovi koje možemo nazvati ponajljepšima u hrvatskoj književnosti.

 

 

OSTALE NOVOSTI

Pošalji