userId: 0
dborderId: 0
items: 0
dbitems: 0

Uskoro Hitrecov "Vladar Bosne"

U 2020. godini AGM će predstaviti mnoštvo svojih atraktivnih izdanja, a ovih dana iz tiska izlazi novi roman Hrvoja Hitreca Vladar Bosne. Djelo je pisano na podlozi povijesnih zbivanja na prijelazu 14. u 15. stoljeće. Vrijeme je to kada su se u tridesetak godina na hrvatskom, srednjoeuropskom, istočnoeuropskom i mediteranskom području odvijali dramatični događaji koji su velikim dijelom utjecali na sudbinu Hrvatske u idućim stoljećima: dolazak na ugarsko i hrvatsko prijestolje Žigmunda Luksemburškog, poraz kršćanske vojske kod Nikopolja, krvavi sabor u Križevcima, ugarski upadi u Bosnu gdje se poslije Tvrtka smjenjuju kraljevi sve manje utjecajni a postavlja ih i skida s vlasti bosanska vlastela, poglavito veliki vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, pokušaj Ladislava Napuljskog da se domogne ugarske i hrvatske krune i za budućnost hrvatskih zemalja zlokobna prodaja većega dijela Dalmacije Mlečanima.

Hrvoje Hitrec plodan je pisac romana, i to ne samo iz hrvatske prošlosti - njegovi su prvi romani Pustinjakov pupak, pa zatim Manijak i Ljubav na crnom baršunu - a osim romana okušao se i u pripovjetkama te u dramskim i televizijskim ostvarenjima. Najveću su popularnost doživjeli Smogovci, velika priča o odrastanju djevojčica i dječaka, po kojoj je snimljena jedna od najuspješnijih televizijskih serija.

Protekle je godine u izdanju AGM-a Hitrec objavio svoj posljednji roman pod naslovom Samo sreća, ništa drugo, romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog.

OSTALE NOVOSTI

Pošalji