Giorgio Segato / Milan Bešlić -41% Popust
JORDAN

?Otkrivajući ljudsko postojanje u vremenu i prostoru kao tajanstvenu i neiscrpnu temu, Jordan ju prožima snažnom egzistencijalnom vokacijom, stvarajući od nepovratnih trenutaka prolaznosti likovnu poetiku svojega djela.
Upravo ga ta, izrazito lirska komponenta i determinira, mimo stilskih određenja, prvenstveno kao vizualnoga pjesnika koji na tradicijskim slikarskim zasadama koncipira likovni jezik...? (Milan Bešlić Kronosovi prostori)
?Vasilije Jordan jedan je od najzanimljivijih i najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, veoma poznat i u Italiji zahvaljujući svojim monografskim izložbama u Bologni, Padovi, Milanu i Rimu, ali i originalnoj figuraciji, bogatoj sjećanjem i muzikalnošću, simbolima i izvanvremenskim evokacijama.
Poetsko istraživanje Vasilija Jordana uvijek je pripadalo paralelnom vremenu u koje sklanja svoju senzibilnost, svoju ?sporost?, svoj mirni i retrospektivni pogled bogat nostalgijama, uspomenama, snovima, anakronim željama i izvanplanskim viđenjima...? (Giorgio Segato, Jordanova poetika) Vasilije Josip Jordan rođen je u Zagrebu 1934., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti, a u klasi prof. Ljube Babića diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1960. godine. U njegovom bogatom likovnom opusu zabilježeno je sudjelovanje na preko 300 skupnih i nekoliko desetina samostalnih izložbi (izlagao u svim značajnim kulturnim centrima Europe). Kao redovni profesor na katedri crtanja i slikanja na ALU u Zagrebu odgojio je generacije hrvatskih mlađih umjetnika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovom slikarstvu posvećeno je i nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova te monografije iz 1982. (Waldberg ? Depolo ? Peić) i 1989. godine (Maroević).
Iako postoji više izdanja o slikarskoj djelatnosti Josipa Vasilija Jordana, djelo Giorgia Segatta i suradnika ima za cilj fenomenološkim pristupom ponuditi odgovore na pitanja o najbitnijim karakteristikama dugogodišnje majstorove nazočnosti u hrvatskom likovnom životu i njegova ukupna djela od početka do danas. Autori tekstova, prevedenih i na engleski jezik, u ovoj iznimno bogato ilustriranoj monografiji, su Giorgio Segatto, likovni kritičar iz Milana, i Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti i voditelj galerije Forum u Zagrebu, a izbor iz bibliografije napravila je Anđelka Galić, kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Likovno-grafički urednik monografije je Luka Gusić

str.357,  tvrdi uvez, format 20 x 22
Cijena:  220.00 kn
Akcijska cijena: 129.00 kn
 
   
   
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0.00 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 
     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005