Morgan Yasbincek
LIV

Liv, novelistićki prvijenac australske spisateljice hrvatskog podrijetla Morgan Yasbincek, snažno je i dojmljivo djelo koje tematizira i propituje migrantski život, položaj žene u obitelji i društvu, te posljedice koje nastaju donošenjem važnih odluka u presudnim trenucima života. Roman se ostvaruje kroz mnoštvo međusobno prepletenih fragmenata koji nam s različtih stajališta i s različtih kronoloških toćaka ispredaju priću građenu u napetosti između potrage za toplinom, bliskošću, uspjehom, domom i ljubavlju, te prečestog nailaženja na nerazumijevanje, stranost, mržnju i iskorištavanje. Pisan osobno, obraćajući se izravno, liv izražava i pobuđuje cijeli spektar emocija, izazivajući u čitatelju suosjećanje, sjetu, ćuđenje, bijes, gađenje i revolt, ali i zadivljenost, oduševljenje i nadu. Na trenutke izrazito težak, mraćan i mućan, na drugim pak mjestima vrlo komićan, razigran i razdragan, liv je pokušaj suoćenja sa svime onim što u našoj svakodnevnoj prezaposlenosti i jurnjavi često potiskujemo ili ne zamjećujemo, ali nas na različte načine bitno određuje.

Autorica romana Morgan Yasbincek svoju je priću situirala kroz međugeneracijsku isprepletenost triju žena obitelji u kojoj majćino porijeklo predstavlja podjednako traumatićno i romantićno literarno ozraćje. To je i razlog izbora romana liv u sunakladnićko izdanje AGM-a i HMI kojim jednom godišnje otvaraju prostor onim spisateljskim imenima o kojima se u zemlji podrijetla zna malo, a u svojim domovinama predstavljaju zanimljiva, zapažena i obećavajuća imena.

Prva zbirka poezije Morgan Yasbincek, Obrnuta noć (Night Reversing), osvojila je Anne Elder nagradu za poeziju 1997. godine, kao i Mary Gilmore nagradu za poeziju iste godine. liv je njezin prvi roman. Godine 1998. Morgan Yasbincek otputovala je u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je sudjelovala na projektu ??Kreativne veze? na Sveučilištu East Anglia. Yasbincek predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Murdoch, a radionice vodi u Australiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutno radi na drugoj zbirci poezije i bavi se istraživanjem za svoju doktorsku disertaciju na Sveučilištu Murdoch.
Roman liv preveo je Nebojša Mudri.

str.260,  meki uvez; format:14x20
Cijena  139.00 kn
 
   
   
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 

     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005