O KNJIZI
 
Joško Belamarić

THE SPHINX OF SPLIT'S PERISTYLE

Prije više od 1700 godine donesene su s egipatskog pijeska kako bi bdjela nad Peristilom Dioklecijanove palaća, pred carevim Mauzolejom.
U knjizi se razmatra izvorni položaj brojnih sfingi koje je Dioklecijan dao prenijeti u svoju jadransku rezidenciju i njihova kasnija sudbina. U fokusu knjige je zaključak da nam baš ta egipatska može pomoći da s mrtve toćke pomaknemo nekoliko važnih pitanja oko izvornog „formalnog i sadržajnog koncepta“ Dioklecijanove palaće i, posebno, oko datuma njenog utemeljenja. Mnoštvo dekorativno-plastićnih dijelova egipatske provenijencije – sfinge, stupovlje i ostala dekorativna građa – upućuje na to da je riječ o carevoj izravnoj pošiljci, nakon svršetka njegove vojne intervencije u Egiptu od jeseni 297. do jeseni 298.godine.  Autor, konačno, predlaže da se unutar Palaće oblikuje „Muzej Doklecijanovih egipatskih uspomena“ ćime bi bio naglašen arheološko-dokumentarni i estetski znaćaj egipatskih spomenika koji su tu dospjeli voljom svemoćnog Ilira-cara.

Nova AGM-ova biblioteka 100 najljepših prića iz povijesti kultura na tlu Hrvatske kroz 100 paradigmatskih predmeta, koji prenose autentićnu poruku vremena u kojima su nastajali, želimo isprićati povijest kultura i civilizacija koje su se smjenjivale na tlu Hrvatske.

str.72,  meki s klapnama, 18,5 x 23 cm
Cijena  140.00 kn
 
 
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 

     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005