O KNJIZI
 
Milan Pelc

SIBILA KATARINE ZRINSKE

Sibila Katarine Zrinske autora Milana Pelca knjiga je o knjizi. Naime, riječ je o knjizi koja je služila kao instrument društvene dvorske zabave u igri pogađanja sudbine. Zove se još i knjiga gatalica. Nastala je između 1661.i 1664.godine, tj.u doba neposredno prije pogibije Nikole Zrinskog (njegov je moto bio Sors bona nihil aliud! – Malo sreče i ništa više, zapisano na njegovom drugom exlibrisu) i početka urote u kojoj je Katarinin muž Petar (njegov moto: Fortuna audaces iuvat! – Smione sreča prati) izgubio glavu.

Bogato je oslikana akvarelnim ilustracijama, među kojima su i dva prikaza sudbine (kolo sreče i Fortuna-Nemesis). Knjiga je svojevrsna metafora sjaja i veličine magnatske obitelji, koja će zahvaljujući zloj sudbi ubrzo nesretno propasti na vjetrometini hrvatske povijesti.

Sibila Katarine Zrinske povod je da se isprića širi kontekst pa i sudbina biblioteke obitelji koju spominju i drugi onodobni autori. Na žalost, biblioteka je rastoćena, raznesena i uglavnom podijelila je sudbinu ljudi koji su je posjedovali.

str.88,  uvez s klapnama, 18,5 x23 cm
Cijena  80.00 kn
 
 
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 

     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005