O KNJIZI
 
Riszard Kapu“cićąski

CAR

Car je možda najbolje djelo ovog velikana svjetskog novinarstva u kojemu novinska reportaža prerasta u pronicljivu esejistiku pa i vrhunsku književnu fikciju. Kapuœciński u Caru opisuje trenutke u kojima vojska 1974.godine svrgava karizmatićnoga cara Hailea Selasiea (1892-1975) i rekonstruira dvor etiopskoga negusa kao metaforu svakog totalitaristićkog sustava. Autor intervjuira niz dvorjana i njihova svjedoćenja, prepuna naoko nevažnih detalja koji se sklapaju u sliku srušenoga režima, sliku koja razotkriva njegov zloćinaćki karakter.

Istodobno, Car je i mudra analiza svakoga despotizma, pa i poljskoga iz razdoblja Edwarda Giereka, koje neki danas ironično nazivaju  la belle epoque socijalizma. Tema je na poseban način zanimljiva i mladeži zbog planetarne raširenosti rastafarijanskog pokreta, osebujne mješavine judaizma, kršćanstva i narodne predaje, koji prepoznaje Etiopiju kao kolijevku čovjećanstva, a Hailea Selasia drži božanskim simbolom.

Ryszard Kapuœciński (Pinsk,1932. – Varšava, 2007.), poslije Nobelovke W. Szymborske najprevođeniji suvremeni poljski autor, pjesnik, prozaik i novinar. Za života je objavio 19 knjiga. U pedesetak godina novinarstva posebice je pratio zbivanja u Africi, Južnoj Americi i Aziji te najavio svjetsku globalizaciju, multipolarnost i nadolazak novih gospodarskih sila. Godine 2000. proglašen je za novinara XX. stoljeća. Odlikuju ga blistav stil, naoko jednostavna, a zapravo vrlo složena narativna tehnika, te sjajno psihološko portretiranje sugovornika. Najpoznatije knjige: Car, Šah, Imperij (raspad Sovjetskoga Saveza), Lapidarij te Putovanja s Herodotom (u Hrvatskoj dosad objavljeno jedino njegovo djelo i to u nakladi AGM-a).

str.140,  meki uvez s klapnama, 14 x 20 cm
Cijena  119.00 kn
 
 
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 

     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005