O KNJIZI
 
Ma Jian

TAMNA CESTA (THE DARK ROAD)

Roman Tamna cesta peto je djelo kojim bi AGM zaokružio stvaralaštvo kineskog književnika i disidenta Ma Jiana. Autor koji u svojim djelima tematizira traumatične i začuđujuće događaje iz kineske svakodnevice i prevladavajućih politika kineskog totalitarizma o kojima nije bilo uputno javno ni pričati. Nakon romana u kojima su vjerno opisana zbivanja na Tiananmenu ili odnos prema Tibetu, u Tamnoj cesti autor tematizira kinesku 'politiku jednog djeteta' – politiku koja je već izazvala dalekosežne demografske posljedice: veliki manjak žena jer se djevojčice pobacuju i ubrzano starenje stanovništva, a u konačnici obitelj na udaru totalitarne države.
Mračna tema romana bila bi nepodnošljiva da Ma Jian u nj nije unio humor i veliku sućut prema Meili u njenom pokušaju bijega niz Jangce – kako od državnog terora, tako i od ugnjetavanja u obitelji, korupcije u društvu, etičkih ponora  – pri čemu je ona postala alegorija borbe plemenitog pojedinca protiv bezdušnog svijeta.
Radnja romana na podlozi je teme o ekološkoj katastrofi planeta koja nas se svih tiče.

Nakon što su mu priče iz ciklusa Isplazi jezik 1987. godine objavljene u časopisu Narodna književnost u Kini je počelo prozivanje i optuživanje autora. Ma Jian je nekoliko godina proveo u Hong Kongu čekajući da se bura stiša. Ocjenjujući političke prilike u zemlji i svoj položaj u njima, kao disident stiže u Europu. U Londonu se ponovno ženi, a njegova sadašnja supruga, književnica Flora Drew prevodi njegova djela s mandarinskog na engleski i ti prijevodi danas služe kao izvorna djela za daljnje prevođenje.
Tragove njegova životopisa moguće je tražiti u njegovim djelima; borba protiv diktature njegov je književni i ljudski program, a Kina trajna inspiracija.

str.408,  meki uvez, 14 x 20 cm
Cijena  190.00 kn
 
 
 
 

AGM vaša internet knjižara
 
 
 
  Košarica sadrži: 0   knjiga
  Cijena košarice: 0.00 kn
 

 
po naslovu knjige
po imenu i prezimenu pisca
 
 
 
 
 
 
     
copyright AGM d.o.o. 2004-2005